Kilenc Ker Blog on Facebook

Írásaink

Ferencvárosi képek

Friss topikok

Archívum

Nem attól félek, hogy horthysta restauráció lesz

 

2011.04.28. 12:21 ferencvarosi

Tegnap túl vagyunk a sokadik kormány politikájával, értékrendjével szemben tartott demonstráción, megmozduláson. Azt hiszem elmondható, hogy szinte minden napra jut ebből a műfajból már több is, tegnap a Páva utcai történelemhamisítás ellen tüntetőkkel, párhuzamosan egy Roosevelt téri (Még így hívják?) flasmob is díszítette a tüntetés palettát.

Az eredetileg maratoni négy órásra tervezett szolidaritási megmozdulás amiatt jött létre, hogy a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont kiállítás Horthy Miklós ábrázolását a minisztertanács…. ööö minisztérium túlságosan elítélőnek tartja. Ezt puhítani kellene… persze az intézmény vélhetően a kétharmadhoz lojális új vezetőt is kap.

Ki volt az I. zsidó törvény idején az államfő, azt tudod-e… és a második zsidó törvény idején… no és a harmadik zsidó törvény idején? Hát, Horthy… akkor miért nem kellene elítélőnek lenni az egykori tengernaggyal… mondja nekem egy középkorú úr, de a rendezvény kezdődik.

Az ötletgazda „zenészek” Malkovics Tibor és Zsigó Ferenc alias Mookie Brando a szolidaritási koncert megnyitásán túl a zene eszközével kívánták felhívni a döntéshozók és a polgárok figyelmét arra, hogy ez így nem feltétlenül megy jól.

A zenészek igazából, történészek, szociológusok és politológusok… leplezi le őket beszédében Kornis Mihály történész, aki szerint a zene hangos műfaj és épp ez a baj a magyar politikai diskurzussal is, hogy hangos. – Én nem attól félek, hogy horthysta restauráció lesz Magyarországon, hanem attól, hogy láthatóan az ország rossz felé sodródik. Minden törvényt és minden kiállítást át lehet írni. Az életemet adnám a Páváért, mert ez a hely azoknak állít emléket akik bíztak és tiszteletben tartották a törvényeket, hogy azok megvédik őket, de nem védték meg. Ha ehhez a kiállításhoz hozzá lehet nyúlni akkor semelyikőnk sincsen biztonságban. Történészként többször láttam már ezt a kiállítást és rendben van ez így. 2010-ben a baloldaliak azért szavazta egy másik pártra, mert más politikát szerettek volna… de erre nem számítottak.

A rendezvény alatt meg lehetett tekinteni a Holokauszt Központ kiállítását. A résztvevők beszélgethetek a szervezőkkel, akik egyetlen politikai párthoz sem tartoztak és hangsúlyozták a rendezvény civil jellegét.

Azonban a padsorokban ülő emberek között több kerületi politikus is felismerhető volt. Így ott volt Gegessy Ferenc volt polgármester, majd a sort az MSZP politikusai folytatták: Pál Tibor ferencvárosi országgyűlési képviselő, Hidasi Gábor önkormányzati képviselő, Torzsa Sándor a budapesti Societas elnöke. Illetve feltűnt Hajdú László a XV. kerület volt polgármestere és Katona Tamás korábbi államtitkár is. Kérdésünkre elmondták magánemberként érkeztek a rendezvényre, az ügy melletti kiállást tarják fontosnak, itt most nem a pártok számítanak.

A szolidaritási koncert nem hazudtolta meg a nevét. Tényleg egy jó hangulatú esemény volt és egyáltalán nem hasonlított egy demonstrációra. Nem voltak transzparensek és nem voltak bekiabálások. Azt nem tudom, hogy el fogja-e érni a kívánt célokat vagy sem… Azonban úgy látom, hogy a civil kurázsi egyre jobban erősödik Ferencvárosban is.
 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencker.blog.hu/api/trackback/id/tr132861675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ray2 2011.04.30. 12:15:20

Foglalkozhatnál inkább a kilencker blogos matricák levakarászásával a kerületben. Némileg hasznosabb lenni mint kerületi témájú blogban politikai agitációt vezényelni!

ferencvarosi 2011.04.30. 13:29:26

@Ray2:

Kedves Ray2!

Köszönjük az észrevételed... eskü elgondolkozunk rajta mert a mondanivaló nagyon átjött... tényleg építő volt.

Szerintem egy kerületi blognak illik kerületi eseményekkel is foglalkozni... oszt az ott történteket megírni, ahogy volt. Aztán azzal lehet egyet nem érteni meg egyet érteni.

Remélem azzal egyetértesz, hogy szomorú tény, hogy a kerületnek nincs egy közösségi felülete, ahol, akár erről, de más fajta vitákat párbeszédeket le lehetne bonyolítani.

A kilencker blog erre a célra jött létre... és mi arról írunk amiről értesülünk... és azt írjuk meg amit láttunk, hallottunk, tapasztaltunk... ha ez nem tetszik... akkor azt tessék leírni... az ilyen értelmetlen és gyerekes kritikák párt honlapokra valók... tessék ott gyakorolni őket!
süti beállítások módosítása