Kilenc Ker Blog on Facebook

Írásaink

Ferencvárosi képek

Friss topikok

Archívum

Bajban van a Ráday utca?

 

2011.05.02. 15:07 ferencvarosi

Az Index egyik videójának reposztolása után hívta fel a figyelmünket több Ráday utcai étterem is egy problémára. A videóban a 4-es metró építése által okozott forgalmi korlátozások kerülnek bemutatásra. A Kálvin téri megállóról ennyi van benne: a zárás miatt a Kiskörút egy sávra szűkül, és a Ráday utca, ami eddig is sétáló utca volt most zsákutca lesz belőle. Ez az utca, kb. 40 hellyel(éttermek, kávézók, galériák), negyedik éve börtönbüntetését tölti elhanyagolt, barátságtalan palánkok mögött.- írják egy üzenetükben a Ráday utcások… Az összes környező utca szépen elkezdett fejlődni, de a Rádayba csak a nagyon elszántak jutnak be vagy a Vámház krt. felőli sikátoron, vagy az Üllői út felől néhány fedél nélkül lévő szegény hajléktalanon keresztül. Nem épp turistacsalogató helyzet. A helyi vállalkozók a csőd szélén állnak, míg a „nagyon fontos daru” hetente akár kétszer is megmozdul. Néha jön egy-egy teherautó is, ami könnyedén lavíroz a "szűk" felvonulási területen…- zárják soraikat.

Ráday utca: üres székek szombat este.

A Ráday utca egy turisták által sokáig kedvelt célpont volt. Az idegenforgalmi látványosságot, a sétáló utca koncepciót, a Ferencvárosi Önkormányzat nem kevés fejlesztéssel és kulturális programmal hozta létre. Az ott élőkkel sem volt ez mindig konfliktus nélküli.

Az, hogy az éttermek panaszai mennyire valósak vagy mennyire nem csak egyféleképpen tudtuk eldönteni: kimentünk és szétnéztünk.

Az április 30-án szombat este 8 és 10 óra között „sétálgattunk” a Rádayban. Ezen a napon egyébként a Ráday kultutca rendezvénysorozatnak programjai is voltak… Az idő szép volt.

Üres... üres... üres...

A tapasztalataink vegyesek voltak. Az utca korábban tényleg mindig tömve volt turistával… főként egy kellemes tavaszi napon és egy rendezvény napon sem lehetett nagyon ülőhelyet találni.

Most azonban más látvány fogadott minket. Az utca gyakorlatilag a Kinizsi és a Mátyás utca között kongott az ürességtől. Az éttermekben a pincéreken kívül nem volt senki sem, ők meg minden arra járót ülőhellyel kínáltak. Pedig szombat este volt… Aztán egy picit javult a kép, de az ezután következő éttermek is fél vagy negyed kapacitással működtek.

Csupán egy étterem volt, amelyik tömve volt, bár ott is kényelmesen le tudtunk ülni. Igaz ez a hely nagy betűkkel kínált 990 forintért pizzát. Sajnos az ott tobzódó turisták ritka parasztok voltak, kifejezetten hangosak és az asztalok között folyamatosan zavaró módon mászkáltak át a szemben lévő hotelbe. A pincérek nagyon kedvesen angolul szóltak hozzánk… Végül is rendelni egy jó 30 perc elteltével tudtunk volna… igaz, egyszer mi küldtük el a pincért mert telefonáltunk… de nyilván akkor kell neki oda jönni, mindegy is. Amikor rendeltünk volna, kiderült, hogy ha a kedvezményes pizzát szeretnénk rendelni, akkor legalább egy jó fél de az is lehet egy órát kell várni… mert mindenki azt szeretne enni. Igaz, normális és korrekt volt a pincér, hogy elmondta és próbált valamit tenni… de aki csak a pizza miatt ül le annak ez csalódás. Így nem ettünk.


Utána sétáltunk még egy kört, most már az árlapokra is gondosan figyelve. Elmondható volt, hogy az olcsóbb árfekvésű helyeken voltak vendégek és a drágább helyek voltak üresek. Pedig a drágább helyek sem voltak olyan húzósak… szerintem még egy magyar pénztárca is elbírná őket… kb. ott is meg lehet vacsizni két főnek egy ötösből.

Továbbá azok a helyek pörögtek amelyek szolgáltattak valamilyen élőzenét. Azonban mivel az éttermek egymás szájába lógnak a különböző vokálok összemosódása inkább rossz élmény mint sem kellemes… sőt valamelyik étterem kifejezetten a hangerőre megy rá… ami szintén nem egy jó dolog, mert a Ráday utca azt a varázsát veszíti így el, hogy csendes kellemes kikapcsolódást, esetleg némi romantikát nyújt az idelátogatóknak. És igazából ez egy önbecsapás, mert ahogy elnéztem a zenét nyújtó helyeken ülőket sem a fogyasztás izgatta… a pincérek itt is álltak és vártak… vártak hátha iszik valaki, valamit…

Összességében, az egy esti látogatásom alapján elmondható, hogy tényleg baj van a Ráday utcában. Egy fajta szlömösödés indult el, bár a színvonal rovására ez még nem megy.  S vélhetően valóban a nem túl esztétikus lezárás miatt. Egyszerűen nem megy arra fizetőképes vendég. De szerintem az éttermek pánikszerű reakciója sem éppen a legjobb a kialakult helyzetnek… nyilván igyekeznek túlélni…

Azonban lenne megoldás és nyilván nem nekik kellene lépni… az az részben nekik… Először is a metró építés kerítését lehetne valami barátságosabbra, nagyobb helyet biztosítva a sétálóknak, lecserélni. Mondjuk, kivilágított igényes utcaképeket rá... vagy valami… mert a pozdorja tényleg borzasztó… senki se menne be mögé… De ha ez nem megy, valami ideiglenes korridort ki lehetne alakítani a Lónyai utca Török Pál utca felől a Rádayra… Tényleg lépni kell… mert azért, hogy egy újabb városi probléma jöjjön létre az egykori sikertörténet helyén nem volna célszerű.
 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencker.blog.hu/api/trackback/id/tr622871794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.05.09. 21:26:40

Üdv! Hol lehet letölteni a videót?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2011.05.09. 21:28:34

Megtaláltam. Abban tényleg kevés szó esik a Ráadyról.
süti beállítások módosítása