Kilenc Ker Blog on Facebook

Írásaink

Ferencvárosi képek

Friss topikok

Archívum

Ferencvárosi mozitérkép a 80-as évekből

 

2011.04.30. 12:56 ferencvarosi

Facebookon bukkantam erre a relikviára, mely alapján azt hiszem elmondható: Ferencváros soha nem volt mozi nagyhatalom. Négy mozija volt a kerületnek. Egy Belső-Ferencvárosban, kettő Középső-Ferencvárosban és szintén egy a József Attila Lakótelepen. Mára már egyik sem működik.

Talán egy pár sorban mégis érdemes összefoglalni mi történt velük. Kezdjük az elejétől!

A Kinizsi moziról, ha annyit mondok, hogy Kultiplex szerintem mindenki tudja hol volt. Bizony a Kinizsi utca 28-ban egy piciny kis Bauhaus épületben működött 1917-től.

A rendszerváltás idején jeles szerepet töltött be a Kinizsi, itt működhetett a MIT Klubmozi, ahol híradós anyagokat lehetett nézni… Társaival ellentétben a legtovább 2007-ig állt. Az akkori önkormányzat záratta be, a kereken 90 éves intézményt. Épületét elbontották és ma park van a helyén.

A Balaton mozi nem élte meg a rendszerváltást, így rá sem igaz az, hogy a multiplex mozik tették tönkre. Az 1906 óta a Berzenczey utca Üllői út (63.) sarkán működő mozi 1987-ben befejezte a működését. Egy ideig üresen állt az ingatlan, ma egy nyelviskola működik benne.

Balaton mozi

Az Akadémia mozinak sem hozott túl sok jót az 1987-es esztendő, hiszen az Akadémiát is akkor zárták be. 1913-tól működött egy pesti bérház földszintjén, az Üllői út 101-ben. Ma a helyén bolt van.

1973-ban az alkotmány ünnepén nyitották meg a Pest-Buda mozit. Az önálló épület a millecentenárium jegyében épült, a lakótelepi mozi program keretében. A kor egyik legmodernebb mozija volt, elsőként került a moziba légkondi. A Dési Huber utca 25. alatti épület 1990 óta üres… bár még a Superman-t is megélte.

Az épület hasznosításáról több terv is készült. Volt róla szó, hogy idősek otthona lesz belőle, majd áruház. Legutóbbi hír az volt, hogy a görög kulturális központ kap itt helyet. Azonban az épület mai napig üresen áll és elégé csúnya látvány… A mozi történetéről készült egy kis film is, amelyben a mozit tervező építész mesél a Pest-Buda fénykoráról.


Ma, ha jól tudom a kerületben csupán egyetlen mozi üzemel… természetesen plázamozi az is…
 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Facebook csoportunkhoz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kilencker.blog.hu/api/trackback/id/tr662866573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása